Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.09.06. Barcelos – Ponte de Lima (33,6 km)

A Barceloson átvezető út példásan jelezve van, tegnap kétszer is végig mentem rajta. Most kapcsolták le a közvilágítást, már dereng az ég. Akkor a reggeli fotózás elmarad… A helyi tánccsoport kiadványában szerepel, hogy 2009-ben Magyarországon jártak a Mohácsi nemzetközi néptánc fesztiválon. Mindez hibátlan magyarsággal. Hazaránt egy kicsit gondolatban ez a cikk. 8 nap még addig.

 

[Koreai nyelven az a mondat következik a naplóban, hogy Isten a szeretet. Valószínű, hogy itt találkozhattam először Saetbyul-vel.] Micsoda nap van mögöttem! Barcelos fantasztikus tapasztalat volt, jól jelezve végig. Kb. 10 km-re, egy forrásnál (Alto da Portela) leültem reggelizni és a jéghideg vízben hűteni a lábaimat. Aztán előre, nagyon kis pihenőkkel Vitorino dos Piâes-ig, ahol beértem két német lányt. Leültem utánuk egy lapos kőre, pár kekszet eszem. Közben eleredt az eső, és ömlött még a következő 8-10 km-en végig. Annyira meg lehet szokni, hogy gyakorlatilag semmit nem változott a tempóm. Haladás közben csak Farkas és Norbi ázott kutyául. A zoknim valamelyest száraz maradt. Csak a lelkem tudná rávenni a vállaimat, hogy ne lázadjanak fel idő előtt. Gyakorlatilag két kis megállással mentem végig a 34 kilométert. Hihetetlen leírni is. Kívülről az eső, belülről az izzadtság áztatott el… Végre meglátom az öreg hidat. Az egész folyópart készülődéstől lázas, valami fieszta készülődik, több naposnak ítélem. A hídon csak gyalogos forgalom van. Már negyed öt. Itt szembesülök azzal, hogy az albergue csak 17-kor nyit ki. Őrüld dolog több szempontból: kevés idő marad mosni, megszáradni és városnézni.

 

A közeli kávézóban tömörülnek a zarándokok, mert kinn még mindig csorog az ég. Hogy ne legyek potya-utas, rendelek egy tejeskávét és elmajszolom a maradék kekszemmel. Ismerkedés a társakkal. Messze kitűnik a tömegből egy brazil lány. Őrült kommunikációs tehetség, mindenkit levesz a lábáról a kedvességével és nyitottságával. Hamar egymásra találunk és ő lesz a mai este főszereplője. Végre kinyitják a kapukat. 3 EUR a beugró, ötösével visznek fel a hálószobákba és elmondják a fontos infókat. Rendes hely, kényelmes és tágas, hamar belakjuk. Gyors zuhanyzás, mosásnak semmi értelme, az eső már előre dolgozott, csak száradna meg valamennyi ruhám. Hiú remény. Végre dereng az ég. Daniela – a braziliana – vacsorázó csoportot verbuvál. Jól jön nekünk a portugál tudása, kipuhatolja, merre van a legjobb áron vacsora. Kicsit messzebb, de fejenként 6,5 euróért bőséges tálakat tesznek elénk, plusz kávé és jégkrém hozzá. Kétféle borból választhatunk. Az asztalnál német, brazil, dél-koreai, portugál, olasz és magyar vendégek. Egyek vagyunk az éhségben és az örömben egyaránt. Már tíz körüljárhat az idő, mire visszacsorgunk a szállásra és leülök naplót írni. Hazafelé kicsit szemerkélt az eső, remélem, reggelre kitombolja magát. Nem hiányzik az ismétlés egy porcikámnak sem. Még a fürdés után hamar elfoglaltam az internetes gépet. A bloggal megspóroltam néhány SMS-t. Holnap lesz az utolsó estém Portugáliában. Sok szeretnivalót találtam ebben az országban, és még több csöndet. Reggel 6-kor ébresztem Danielát, aztán 7 körül el is indulunk, még szürke az ég. Alig 19 km van már, nem lesz gond, bár a szintkülönbség 410 méteres. Csak odaérünk… A ház lassan elnyugszik, kisebb csoportok még csicseregnek elszórtan. Ez a nap fergeteges volt, a mennyország és pokol minden kellékével gazdagon. És a győzelemé az utolsó szó: újra csak itt vagyok, elégedetten és bártan nézek egy újabb nap elé. David és Salvatore (ő az olasz) visszafelé vonalon mennek Portóig. Salvatore szintén végigjárta a francia utat, neki is ez a levezető köre. Becsülöm érte. Torinóban dolgozik, szociális munkásként. Danielaról holnap biztosan megtudok egyet s mást, már nagyon várom. A holland-német idős pár is befutott estére. Santiagóig társak leszünk. Kedvelem őket is, tele vannak alázattal és nyitottsággal. Fogmosás és alvás. A puskapor meg vagy megszárad, vagy nem… :) Nehezen alszom el, kimegyek a netezős szobába és feltöltök pár képet az otthoniaknak. Salvatore még elfúj egy cigarettát, beszélgetünk pár mondatot, aztán ő is álomra hajtja...

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


Képgaléria



Statisztika

Online: 10
Összes: 105326
Hónap: 6514
Nap: 317