Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.09.02. Albergaria a Velha – São João (29,2 km)

Éjfélkor arra ébredek, hogy pisilnem kell. Nem jön vissza az álom. Bekapcsolom a telefont, csak izzadok és forgolódom. Inkább nem is fekszem már vissza. A hálózsák se igazán kényelmes ennyi magánpanzió után. Nincs nagy étvágyam, de a kaja nehéz teher, legalább a kakaót megiszom, mert üvegben van. Pohárból mosok fogat az udvaron, a mosdó állapota éppoly leírhatatlan, mint a prostitúcióról szóló kis értekezésem…

 

A ruháim lassan megszáradnak, a zoknik szokás szerint a napfelkeltére játszanak. Alig múlt 5 óra, de már nem tudok mit csinálni. Elindulok, hátha ma le tudok faragni valamit a holnapi távolságból. Így több időm marad Portóra, és a szálláskeresésre. Anitával annyit beszéltünk, terveztünk, közösen vásároltunk erre a 25 napra… Mikor bedobom a kulcsot a parochia postaládájába, akkor fordul be a szemetes autó az utca végén. Ébredünk. Az út hamar sötét erdőbe visz, valójában a kertek alja, ami végig kutyaugatástól hangos. Egy gyanús kereszteződésnél inkább átvágok a műút irányába. Hideg van, a pára méteres magasságokban lebeg előttem, szinte rám hűl a verejtékes ruha. Az emelkedőre érve előkerülnek az ismerős nyilak. Micsoda öröm! Mint a lefolyó víz, ami megtalálja a maga járását. A derengő erdőben lefényképezek minden sárga jelzést.

 

Átérve a vasúton, a platánfák lombjából seregély dalárda köszönt: Jó reggelt! Alig, hogy felkelt a Nap, hirtelen befelhősödik az ég. Szürke, őszi hangulat vesz körül. Olyan halottak-napi féle. Fél tízkor már befejezem Pinheiro de Bampostanál a reggelimet. Megtippelni se tudom, mikor száradok meg. Beálltak a felhők. A jobb bokám húzódik, talán sejti, hogy hegyről le, hegyre fel következik. A másik bakancsom is elindult a szétesés útján. Őt már, remélem, spanyol mester fogja javítani. 11:45-kor felérek Oliveira de Azeméis központjába, és dereng az égbolt, mintha a Nap is kisütne a felhők közül. Mehetnék tovább, csak szállást nem találok már Portóig, marad az előzetes ütemterv. Ha holnap is ilyen korán indulok, nem lesz gond. Megyek hát…

 

Még sok emelkedő, újra át a síneken. Azt gondoltam, hogy valami végtelen ciklusba kerültem, és vissza-visszatérek a kiindulási pontomra. Szerencsére, haladok előre. A város bejáratánál hatalmas bevásárló és szórakoztató központ, nyakkendős brókerek és plázacicák tarkaságával. A kör alakú főtéren a jelzett szállás, semmi kétség. A recepciós hölgy kedves, kicsit lassú, inkább körülményes. Petitől SMS, jól esik, hogy még mindig gondolnak rám otthon… kiüt a fáradtság, ágyba dőlök. Mind a két sarkam ég, veszettül, jobban, mint a hólyagok. Csak bírom folytatni majd…?! Nehezem magamba parancsolok két barackot, fürdés és ruhaöblítés után vacsorázni lenne jó. Turista „városnézéshez” nincs hangulatom. Jól állok anyagilag, maradt még 500 euróm, pedig az út felén már túljutottam. Remélhetőleg a drágábbik felén. A pláza után láttam egy TELE PIZZA feliratot, elindulok abba az irányba, a nyilaknak háttal. És nyitva van, nem csak a motoros futárok járnak ki-be, hanem betérő vendégek számára is terítettek. Egy milánói lasagne-t kérek kólával. Olcsó és finom. Hazafelé másik utcán át közelítek a Solarhoz, ahol kis cukrászda van. Desszertként egy leveles tésztát eszem, könnyű főzött krémmel. Az autósok very udvariasak, ha gyalogost látnak közeledni, azonnal megállnak és türelmesen kivárják, amíg áthalad előttük a zebrán. Az út holnap a bejárattól folytatódik, nem kell sokat keresgélni.

 

Macskásodom. Ha egy helyen töltök pár percet, azonnal tájolni tudom magamat a fontosabb épületek, üzletek, szállodák alapján. Mintha itt laknék magam is. Mi a különbség? Hogy nincs telekkönyvileg a nevemen nyilvántartott ingatlan? Budapesten sincs! Ott vagyok otthon, ahol éppen ér az éjszaka. Bennem van az otthonom… várok kicsit az elalvással és bekapcsolva hagyom a mobilomat. Azért a spanyolom nem teljesen kompatibilis itt: kértem egy szelet tortát és egy egészet akartak becsomagolni. :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 


KépgalériaStatisztika

Online: 3
Összes: 135422
Hónap: 4370
Nap: 261